Επικίνδυνα καλλυντικά

           Μακροχρόνια ζωής μαζί με “VιvoVerde.”
       Από τα αρχαία χρόνια η ανθρωπότητα  χρησιμοποιεί προϊόντα ομορφιάς. Τότε δεν υπήρχαν οι χημικές ουσίες.  Αυτά τα προϊόντα ομορφιάς ήταν φυσικά. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η συνεχής εξέλιξη έφερε και την εξέλιξη πρώτων υλών. Κατά τον 20-ο αιώνα, ξεκίνησε μαζική παραγωγή  των προϊόντων ομορφιάς, που δεν ήταν πάντα κατάλληλα για την ανθρώπινη επιδερμίδα. Έτσι άρχισε και η έρευνα για τις επιδράσεις των χημικών ουσιών στο δέρμα των ανθρώπων. Τα αποτελέσματα των ουσιών άλλοτε ήταν θετικά και άλλοτε - αρνητικά. Για αυτό το λόγο βγήκε όρος - επικίνδυνα καλλυντικά. Τι σημαίνει αυτό;  Με τον όρο επικίνδυνα καλλυντικά εννοούμε τα συστατικά,  που δεν τηρούν τη σχετική νομοθεσία παρασκευής για την προστασία του καταναλωτή και διαθέτονται στην αγορά. Βάση της νομοθεσίας, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επιλέγει  τα καλλυντικά προϊόντα. Είναι πλέον γνωστό σε όλους μας, ότι πολλά από τα συστατικά, πού περιέχονται στα καλλυντικά μας είναι χημικές τοξικές ουσίες, κάποιες  πιο ήπιες και άλλες πολύ πιο επικίνδυνες.
        
Επικίνδυνα καλλυντικά
     Τοξικό όμως, εν τέλει, σημαίνει δηλητήριο, που είναι ικανό να φθείρει και να καταστρέψει οτιδήποτε είναι ζωντανό. Οι ποσότητες των χημικών ουσιών που περιέχονται σε κρέμες, αποσμητικά, αρώματα, σαμπουάν, τζελ, αφρούς, βαφές, οδοντόκρεμες, κραγιόν είναι μικροσκοπικές. Παράνομες και επικίνδυνες ουσίες, που ανακαλύπτουμε  στα συστατικά των προϊόντων ομορφιάς, δεν αναγράφονται όμως πουθενά στην σύσταση των προϊόντων: για τον απλό λόγο, ότι  παραγωγοί δε θεωρούν σαν «ενεργά συστατικά» και έτσι καταλήγουμε να μην ξέρουμε, τι βάζουμε στην επιδερμίδα μας. Ο νόμος επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μην προσδιορίζουν τον πλήρη κατάλογο των συστατικών. Σοκαριστικά γεγονότα, ότι άνω των 10 000 χημικών ουσιών σήμερα χρησιμοποιούνται στα προϊόντα περιποιήσης της επιδερμίδας, χωρίς να παραβιάζουν τους νόμους.  Για παράδειγμα, μία μελέτη του καναδικού πανεπιστημίου έδειξε ίχνη τοξικών μετάλλων όπως υδράργυρος, αρσενικό, βηρύλλιο, κάδμιο και μόλυβδο σε πολλά καλλυντικά. Μια μικρή ποσότητα των βαρέων μετάλλων συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου χρήσης  και μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.                        
       Σύμφωνα με τη μελέτη της φαρμακοποιού Charotte Vohtz -  Εμείς, οι γυναίκες, απορροφούμε γύρω στα 2 κιλά χημικών μέσω των καλλυντικών προϊόντων κάθε χρόνο.
         Samuel Epstein, ένας καθηγητής του κέντρου οικολογικής ιατρικής των ΗΠΑ είπε, ότι: "884 τοξικές ουσίες ήδη βρίσκονται στον κατάλογο των χημικών ουσιών, που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία καλλυντικών."
884 τοξικές ουσίες
καλλυντικών
      Λένα Πεταλίδη, αισθητικός και Πρόεδρος των δερματολόγων στην Ελλάδα: “ Ιδού μια πολύ μικρή λίστα από τις πιο συνηθισμένες τοξικές ουσίες στα προϊόντα περιποίησης μας: 
Parabens: Βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα προϊόντα ενυδάτωσης, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και αλλεργικές αντιδράσεις. Parabens είναι μια κατηγορία χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως ως  συντηρητικά καλλυντικών.  Μία μελέτη Ομάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Reading  του Εδιμβούργου βρήκε υψηλότερα, από το μέσο όρο, ποσότητες  parabens σε όγκων του στήθους.
Aceton: Το γνωστό «ασετόν» που χρησιμοποιείται για τα βερνίκια νυχιών ως διαλύτης. Προκαλεί ξηροστομία, ζαλάδα, ναυτία, δυσκολία στην ομιλία και σε ακραίες περιπτώσεις κώμα. Λειτουργεί ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).
Formaldehyde: Ένα φθηνό συντηρητικό που χρησιμοποιείται στα βερνίκια νυχιών σε σαμπουάν, κοντίσιονερ, τζελ για το ντους ακόμα και σε παιδικά αφρόλουτρα.  formaldehyde είναι ύποπτη για καρκίνο και μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργίες.
EDTA Ethylenedinitrilo. Συνθετικό τοξικό χημικό που χρησιμοποιείται για μαλακτικό του νερού και σαν αντιοξειδωτικό. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το κατατάσσει στις τερατογονίες ουσίες.
Benzyl Acetate – Οξικό Βενζύλιο. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα, βήχα και συστημένες αντιδράσεις. Τοξικό, είναι καρκινογόνος ουσία.
Benzyl Alcohol - Βενζυλική Αλκοόλη. Πετροχημικό συστατικό στα καλλυντικά. Απορροφάται από το δέρμα πολύ εύκολα. Μπορεί να προκαλεσει  ερεθισμούς στα μάτια, πονοκεφάλους, ναυτία, εμετό, ζαλάδα, πτώση της πίεσης του αίματος, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και σε ακραίες περιπτώσεις διακοπή της αναπνοής και θάνατο.
Mineral Oil  Μεταλλικό Έλαιο είναι ένα αντιστατικός παράγοντας, ένα ενυδατικό και διαλύτης. Βρίσκεται σε κρέμες χειλιών, ματιών, χεριών, σώματος, υδατικές κρέμες, μεικ απ, προϊόντα μαλλιών κλπ. Καλύπτει το δέρμα σαν λεπτή μεμβράνη, εμποδίζοντας την ικανότητά του να αναπνέει, να αποβάλλει τις τοξικές ουσίες, να ενυδατώνεται και να δημιουργεί νέα υγιής κύτταρα. Συχνές αντιδράσεις του δέρματος είναι μαύρα στίγματα, σπυράκια, αφυδάτωση, φωτοευαισθησία, πρόωρη γήρανση. Καρδιολογικές διαταραχές. Αλλεργικές διαταραχές. Διαταραχές στο ανοσοποιητικό  σύστημα, κατάθλιψη του κεντρικού συστήματος.
Elastin-Ελαστίνη-  Ένα άλλο συστατικό, που διαφημίζονται ως χρήσιμα για τη φροντίδα του δέρματος και την περιποίηση των μαλλιών. Γνωρίζουμε, ότι με την ηλικία καταστρέφονται ελαστικά μόρια, σχηματίζοντας ρυτίδες. Προκειμένου να αποκατασταθεί το δέρμα, πολλές εταιρείες καλλυντικών βάζουν  την ελαστίνη στα προϊόντα τους. Ελαστίνη προέρχεται από βοοειδή, και σχηματίζει στο δέρμα αποπνικτική ταινία της, εξαιτίας του υψηλού μοριακού βάρους της, δεν μπορεί εύκολα να διαπεράσει στην επιδερμίδα."
     Κάθε μέρα χρησιμοποιούμε δεκάδες χημικές ενώσεις.  Μερικές  από αυτές  είναι πραγματικά επικίνδυνες. Ακόμη και αν η διαφήμιση λέει, ότι τα καλλυντικά είναι φυσικά, δεν να εμπιστεύεστε εύκολα. Ρώσος εμπειρογνώμονας στον τομέα των καλλυντικών Irina Korzun γνωμοδοτεί: «Οι κατασκευαστές είναι γενικά πονηροί, μιλώντας για τα φυσικά συστατικά. Πρώτον, τα κριτήρια της φυσικότητας, τα οποία μπορείτε να ελέγξετε στα  προϊόντα, δεν υπάρχει. Δεύτερον, τα  φυσικά καλλυντικά δεν μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα έχουν την συνοχή και καλή εμφάνιση. Επομένως, τα φυσικά και συνθετικά συστατικά συνήθως συνδυάζονται στα προϊόντα."
   Το ερώτημα που μας τίθεται είναι: τι μπορούμε να κάνουμε εν τέλει; Να διακόψουμε τη χρήση των καλλυντικών μας; Ασφαλώς και όχι!
Μπορούμε όμως να προτιμάμε πιο φυσικά καλλυντικά και να ελέγχουμε τη λίστα με τα συστατικά τους. 

"VivoVerde"καλλυντικά

Μια από τις σύγχρονες τεχνολογίες των φυσικών προϊόντων φροντίδας του δέρματος  προσφέρεται από την ελληνική οικολογική εταιρεία  "VivoVerde". Τα προϊόντα της περιποίηση της επιδερμίδας είναι με βάση τα ορυκτά της Νεκρά Θάλασσας. Γνωρίστε, παρακαλώ, τα φυσικά αναζωογονητικά προϊόντα της σ’αυτό το blog.
    Η εξήγησή για μερικούς από τους όρους υπογραφόμενες στη συσκευασία:  Cancer -καρκινογόνος , οι επικίνδυνες και τοξικές ουσίες που προκαλούν όγκους.
Μεταλλαξιογόνες -  οι επικίνδυνες ουσίες που προκαλούν  αλλαγές στα κύτταρα στο γενετικό επίπεδο τους , δηλαδή αλλάξουν τη δομή των κυττάρων.


Η καθημερινή συστηματική φροντίδα του δέρματός
μας εγγυάται ένα απόλυτα υγιές δέρμα!


1 σχόλιο:

  1. 2 χρόνια χρησιμοποιώ τα φυσικά καλλυντικά της ελληνικής οικολογικής εταιρείας "VivoVerde". Τα προϊόντα της περιποίηση της επιδερμίδας είναι με βάση τα ορυκτά της Νεκρά Θάλασσας. Αποτελέσματα ... στο κεφαλειο Για μένα www.vivokalintika.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή